Slovar, ki je objavljen na tej spletni strani, je nastal v okviru doktorske disertacije Anje Benko z naslovom Teoretični model za izdelavo strokovnega narečnega slikovnega slovarja (na primeru koroškega podjunskega narečja) (Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru, Oddelek za slovanske jezike in književnosti; mentorica: red. prof. dr. Mihaela Koletnik; somentorica: akad. prof. dr. Zinka Zorko).

V empiričnem delu doktorske disertacije je prikazan in predstavljen strokovni narečni slikovni slovar, ki:

  • prvič na Slovenskem prinaša poskus izdelave modela za strokovni narečni slikovni slovar;
  • bi ga lahko v sodelovanju z več narečjeslovci in z različnimi tematskimi raziskavami materialne ter druge dediščine razširili na celotno slovensko narečno ozemlje ter tako postopoma prišli do izdelave primerjalnih in vseslovenskih narečnih slovarjev;
  • je prvi slovenski strokovni narečni slikovni slovar, ki je prosto dostopen na medmrežju (na tej spletni stran) in je za uporabnike tako brezplačen ter enostaven za uporabo.

Več o slovarju, o njegovi zgradbi, o tem, komu je namenjen, kako se je zanj zbiralo gradivo, kakšna je njegova makro- in mikrostruktura, kako smo zapisovali glasove, kateri znaki, simboli, slovnične oznake in kratice so v slovarju uporabljeni in še marsikaj drugega, si lahko preberete v rubrikah na desni strani.

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam