• Pinja_1 Slika 1: Pinja. Risba: Urša Kogelnik.
  • Pinja_2 (domacija Oto, p. d. pri Verzuniku na Libeliski gori) Slika 2: Pinja na Libeliški gori. Arhiv Koroškega pokrajinskega muzeja.
pinja
[ˈpiːja] -e ž (Ⓣ B, BP, L, S) pinja |priprava za izdelovanje manjše količine masla|
Ⓣ B[Ko sən mˈliːəko posˈnẹːwa ˈdọ smeˈtaːno, ˈpọl sən ga pa, ˈjəs sən ˈrọːčno ˈmiːəšawa, pər ˈnas ˈtəste ˈpiːje, ko je poneˈkọːt bˈwa, ˈniːsmo ˈmẹːli, ko ˈtək ˈdọ uˈdaːrja, da se ˈpuːtər narˈdiː. ˈSaːmo ˈjəs sən pa ˈroːčno ˈmiːəšawa. ˈDoːkler sən ˈmiːəšawa, da je zaˈčẹːwo sˈpuːšat, da je šˈwọ naˈraːz, da je ˈkẹːpica ˈpuːtra gˈraːtawa. ˈSaːmo ˈbọl ˈdọːgo sən ˈmərwa ˈdeːwat. Se ˈreːče, da ˈpuːtər oˈmiːətam.]
Ⓣ BP[Smo ˈmẹːli dˈwiːə ˈpiːji. ˈToːko, da si ˈgoːno, ˈpọl pa ˈtoːko, da si ˈtək ˈdọ ˈtọːko.]
Ⓣ L[ˈMẹːli smo ˈwoːno za oˈmeːtoje smeˈtoːne. ˈPiːja je ˈboːwa ˈtaːka, da se je ˈwaːxko šˈtək oˈkuːwo ˈgọːnwo. Da si ˈnətər ˈda smeˈtoːno, ˈpọl si pa ˈgoːno, ˈdoːkler, da se je ˈpuːtər naˈraːdo. ˈPiːja je ˈboːwa ˈtəsto. ˈMiː smo ˈmẹːli pa ˈtaːko poˈkoːnčno. ˈTaːk ˈbat je ˈbi pa si ˈgər pa ˈdọ ˈgoːno. ˈNət si uˈliː ˈtəsto smeˈtoːno, ˈpọl si pa ˈgər pa ˈdọ ˈgoːno, ˈdoːkler da se je ˈpuːtər naˈraːdo. (…) ˈPọl smo ˈmẹːli pa ˈtaːke moˈdẹːle. ˈTəste moˈdẹːle, gˈlix ˈzaːdč sən ˈjix ˈwọn priˈliːəkwa.]
~ Ⓘ Izposojeno iz furlansko pìgne ‘pinja’, starejše italijansko pigna ‘lonec’ (BEZLAJ 1995: 37).
~ Ⓡ »Valjasta lesena ali lončena posoda za metenje masla. Nekoliko ožja zgornja odprtina je pokrita s pokrovom z luknjo v sredi. Skoznjo je pretaknjena palica, na katero je spodaj nasajena okrogla preluknjana deščica. S premikanjem palice navzgor in navzdol se v pinje vlita smetana spreminja v maslo. (…) Pinje so opustili pred 2. svetovno vojno, ponekod v desetletju po njej.« (BAŠ 2004: 415)
Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam